Американски военни самолети поразиха тази нощ общо 85 цели на седем

...
Американски военни самолети поразиха тази нощ общо 85 цели на седем
Коментари Харесай

САЩ атакуваха 85 обекта в Сирия и Ирак

Американски военни самолети поразиха тази нощ общо 85 цели на седем разнообразни места (три в Ирак и четири в Сирия). Те изстреляха  " повече от 125 боеприпаса с точно ориентиране за към 30 минути. ", съобщиговорителят на Съвета за национална сигурност към Белия Дом Джон Кърби, предадоха международните организации. 

При нападенията в Източна Сирия са били убити 13 бойци на проирански милиции, разгласи шефът на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида Рами Абдел Рахман. Военното министерство на Сирия заяви, че са починали мирни и военни поданици на страната. 

В Ирак при американските удари са били убити 16 души, измежду които и цивилни, съобщи представителят на иракското държавно управление Басем ал Ауади. Той акцентира, че с тези удари сигурността на Ирак и на района ще се окажат на ръба на пропастта.

Говорителят дефинира като неистина изказванията на Съединени американски щати, че ударите са били авансово координирани с Вашингтон.

" За страдание, 5 дни закъснение на интервенцията на Съединени американски щати, разрешиха на Иран да се приготви и да изтегли от задачите основни хора и значимо оръжие ", заяви обаче кореспондентът на CNN в Тел Авив. " Днешните набези се случиха след закъснение, което разреши на нашите врагове да се приготвят ", заяви и от Камарата на представителите.  " Ключовите обекти бяха пусти ", съобщи и проиранската шиитска организация " Хашд аш-Шааби ".

Съединените щати нанесоха въздушни удари и в Западен Ирак. Свързани с Иран групировки оповестиха за ранени хора.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е наредил снощи въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски бойци, и даде да се разбере, че тези ответни офанзиви ще продължат, съобщи Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Около 900 американски военнослужещи са ситуирани в Сирия, а 2500 американски военнослужещи има в прилежащ Ирак в рамките на интернационалната антиджихадистка коалиция, основана за битка против " Ислямска страна " по времето, когато терористичната организация контролираше елементи от сирийската и иракската територия.

Поражението на ИД в Сирия бе оповестено през 2019 година, а в Ирак две години по-рано, само че обединението остана в Сирия и Ирак, с цел да се бори против джихадистките кафези, които не престават да са дейни.

" Нашият отговор стартира през днешния ден. Той ще продължи когато и където ние решим ", сподели Байдън в изказване, оповестено през вчерашния ден.

Той акцентира, че " Съединените щати не се стремят към спор в Близкия изток или където и да било другаде по света ". " Но дано всички тези, които биха желали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим ", предизвести в това време Байдън.

Съединени американски щати започнаха да нанасят ответни удари по цели в Близкия изток, заяви нощес към 23.00 ч. българско време представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати, представен от CNN и Fox News. Ударите са в отговор на гибелта на трима американски военнослужещи предходната неделя в американската база " Кула 22 " в Йордания.  Тогава починаха сержант Уилям Джером Ривърс, 46 г.; редови войник Кенеди Ландън Сандърс, 24 година и редови войник Бреона Алексондрия Мофет, 23 година, всички от Джорджия. 40 души бяха ранени откакто дрон удари спалното помещение на американския контингент.

Стартът на офанзивата бе даден малко след като президентът Джо Байдън посрещна телата на починалите в Йордания бойци и се срещна с членовете на фамилиите им.

Това е началото на поредност от по-мащабни американски удари по цели на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус и подкрепяните от Иран милиции, които са направили набези против американски войски в Близкия изток. 

Официални американски лица считат, че ударите евентуално ще бъдат по-значими от предходните офанзиви против подкрепяните от Иран милиции през последните няколко седмици, които бяха ориентирани най-вече към хранилища за оръжие или уреди за образование. Администрацията обаче се пробва да се оправи с казуса - тя желае да възпре по-нататъшните офанзиви, само че да избегне разразяването на пълномащабен спор с Иран в района, който към този момент е разтресен от продължаващата война сред Израел и Хамас в Газа.

Министърът на защитата Лойд Остин съобщи през вчерашния ден, че отговорът на Съединени американски щати ще бъде " многостепенен ".

Байдън бе подложен на сериозен натиск да реагира на гибелта на бойците по метод, който да спре дефинитивно нападенията на милициите, заяви CNN. Подкрепяните от Иран бойци са атакували американски военни обекти в Ирак и Сирия над 160 пъти от октомври насам и няколко републикански законодатели приканиха Съединени американски щати да ударят непосредствено Иран, с цел да изпратят ясно обръщение. Представители на администрацията на Байдън обаче бяха безапелационни, че не търсят по-нататъшна ескалация на обстановката в района.

" Ние не се стремим към война с Иран. Не търсим по-широк спор в Близкия изток ", съобщи в понеделник пред CNN Джон Кърби, координатор на стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР